De Tielsa tijdens een race

Stuur een E-mail

 

 
English

E-mail

  Links

 

 

Tielsa Round The World

 

De bouw           De Tielsa tijdens de Whitbread round the world race                         Tielsa, exclusief schip en keuken
Send E-mail to webmaster www.tielsa.info Als u aanvullende informatie en/of vragen hebt over deze website

Schilderijvan de Tielsa door  Duke William Lucassen
Schilderij van de Tielsa
Duke Winston Lucassen

Home
Omhoog

 

De Tielsa in aanbouw Het moest een schip worden dat aan vele eisen moest voldoen: niet te zwaar, goede verhouding breedte/lengte, voldoende stabiliteit en goede surf eigenschappen. 
Jachtbouw Noord Nederland had ervaring met het bouwen van multi-knikspant schepen, zonder spanten, maar met dwars-schotten en langs-strengers.  

Johan Elsenga ontwierp in samenspraak met Dirk Nauta de Tielsa.
Een van de zaken die als eerste opgelost moest worden is de plaat dikte. Om op een acceptabel gewicht uit te komen zou dat 5mm moeten zijn, maar dat was niet sterk genoeg. Daarom is er gekozen voor Corten staal, met een 48% hogere trekvastheid dan gewoon scheepsbouw staal en door de toevoeging van 10% koper bestand tegen doorroesten. 
Tielsa in aanbouwDe besturing is hydraulisch, maar wel zodanig dat men feeling houd met het roer, maar geen last van de terugklap heeft.
In het voorschip bevindt zich een speciale zeilberging die aan de binnenzijde voorzien is van een waterdicht schot dat afgesloten kan worden met een deur.

Tielsa DesignkeukenDe accommodatie is eenvoudig, maar wel comfortabel gehouden. Mede door het gebruik van lichte houtsoorten is het gewicht toch beperkt gebleven.
Naast de door de sponsor Tielsa ingebouwde design keuken is er een zit/eethoek, ruime kaartentafel en comfortabele slaapplaatsen.

Radiouitrusting Tielsa   

   

   

 

Kaartentafel Tielsa
De kaartentafel

 

 

Webmaster: webmaster@tielsa.info.
Copyright 2006 Tielsa round the world